Micah Johnson, 25-godišnjak osumnjičen za pucnjavu u Dallasu, u kojoj je u petak ubijeno pet policajaca, najvjerojatnije je radio sam, objavili su američki dužnosnici. Pucnjava se dogodila tijekom mirnog prosvjeda protiv policijskog nasilja prema Afroamerikancima, a ranjeno je još sedam policajaca.

“Vjerujemo da je grad sada siguran i da je Johnson djelovao sam”, rekao je gradonačelnik Mike Rawlings. Policija je pretražila dom Johnsona u kojem je živio s majkom, u kojem su pronašli materijal za izradu bombe, puške, municiju i borbeni dnevnik.

Johnson je ubijen eksplozivom, na parkingu u kojem se sklonio nakon pucnjave. Bio je član vojnih rezervi od 2009. do 2015. godine, služio je u Afganistanu, te nije imao kriminalni dosje. Policijski šef David Brown kazao je da je Johnson pregovaraču rekao da želi ubijati bijelce, pogotovo policajce. Rekao mu je i kako je ljut zbog nedavnih policijskih pucnjava te da nije povezan s nijednom skupinom.

Policija je uhitila troje ljudi, a u pucnjavi je ranjeno i dvoje civila. Američki predsjednik skratit će svoj posjet Europi kako bi posjetio Dallas. Jučerašnji je napad nazvao ‘kalkuliranim i odvratnim napadom na policiju’. Naredio je spuštanje zastava na svim javnim zgradama na pola koplja.

Jučerašnji napad najsmrtonosniji je napad na američku policiju od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine, kada su živote izgubila 73 policajca.

Prosvjedi u Dallasu organizirani su nakon što je policija u razmaku od dva dana ubila dvojicu crnaca – Philanda Castilea u Minnesoti i Altona Sterlinga u Louisiani. Castile je upucan nakon što ga je zaustavio prometni policajac zbog razbijenog svjetla, a Sterling je upucan nakon što je prodavao CD-e ispred jednog dućana. Oba su incidenta snimljena kamerama i objavljena, te izazvala veliku debatu.

Diljem Amerike jučer su održani uglavnom mirni prosvjedi protiv policijskog nasilja. Nekoliko je ljudi uhićeno, ali nije zabilježen niti jedan veći incident.

Komentiraj

FOTO:EPA/RALPH LAUER
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.