Militantna skupina Sokolovi slobode Kurdistana (TAK) preuzela je u četvrtak odgovornost za samoubilački napad u turskoj prijestolnici Ankari, u kojemu je ubijeno 35 ljudi, i najavila je da će nastaviti napadati snage sigurnosti.

U međuvremenu je Njemačka priopćila da je zatvorila svoje veleposlanstvo u Ankari zbog naznaka o mogućem napadu. Konzulat i njemačka škola u Istanbulu su također zatvoreni.

TAK je ranije preuzeo odgovornost za eksploziju automobila bombe u Ankari prošli mjesec u kojoj je ubijeno  29 osoba. Ankaru su pogodila tri bombaška napada u pet mjeseci.

Skupina je navela u objavi postavljenoj na internetu da je napad automobilom bombom u nedjelju bio osveta za operacije snaga sigurnosti na većinski kurdskom jugoistoku Turske, koje se vode od srpnja, a u kojima su ubijene stotine civila, pripadnika snaga sigurnosti i militanata.

TAK navodi da se odvojio od Radničke stranke Kurdistana (PKK). Stručnjaci koji prate kurdske militante kažu da su skupine zadržale veze.

Najmanje 40.000 ljudi je ubijeno otkakao je PKK pokrenuo svoju borbu za kurdsku autonomiju na jugoistoku Turske prije 30 godina.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.