FaH

 U Beogradu je u subotu poslije podne počela izvanredna sjednica srbijanske vlade u povodu današnjeg napada na premijera Aleksandra Vučića na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima, nakon koje se očekuje Vučićevo obraćanje medijima.

  • Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u subotu je napadnut tijekom komemoracije srebreničkim žrtvama zbog čega je s pratnjom brzo napustio Potočare.

Istodobno, već sat i pol traje i specijalna emisija Radio-televizije Srbije (RTS) u kojoj analitičari komentiraju i ocjenjuju situaciju izazvanu incidentom.

Dominiraju ocjene da su prethodnih dana iznimno pojačane političke napetosti u kontekstu pripreme britanske rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija te sugestije da stanje treba smiriti uz osjećaj odgovornosti za mir i pomirenje u regiji.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u subotu je napadnut tijekom komemoracije srebreničkim žrtvama zbog čega je s pratnjom brzo napustio Potočare.

Beogradski mediji i ministar policije Republike Srpske navode da je pogođen u glavu i da su mu slomljene naočale, što nisu potvrdili drugi mediji.

Napad, koji je odmah osudio načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković kazavši da je to napad na srebreničke žrtve, a ne na srbijanskog premijera, izazvao je niz osuda u Srbiji.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je “još jedna negativna posljedica politizacije ove teme koja je dovela do novih podjela i mržnje umjesto pomirenja”, a ministar policije Nebojša Stefanović okvalificirao je napad kao “pokušaj ubojstva”.

Stefanović je najavio da će Srbija uputiti najoštriji prosvjed BiH “zbog skandaloznog čina i gađanja kamenjem izaslanstva Srbije”.

Ivanić i Dodik osudili napad

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu su u odvojenim izjavama osudili napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici ocijenivši da to proizlazi iz politizacije odavanja počasti žrtvama.

“To je apsolutno neprihvatljiv čin. To pokazuje da i ljudi koji žele da dođu nisu dobro došli, a kako bi tek prošli oni drugi”, kazao je Ivanić u izjavi koju je prenio Radio RS.

Ivanić je istaknuo da je i ranije upozoravao da se 20. godišnjica srebreničke tragedije previše politizira što može biti veoma opasno.

Za Dodika je to bio “napad na srpski narod” i rezultat je “politizacije Srebrenice”.

“Napad na njega (Vučića) napad je na srpski narod, na dobru volju i na pomirenje”, izjavio je Dodik koji je usput napao članove obitelji ubijenih Srebreničana zbog navodnog nastojanja da kroz komemoraciju “proguraju” politčke ciljeve odnosno da uspostave državu “po svojoj mjeri”.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač ustvrdio je da je Vučić “lakše ozljeđen” kada je iz mase u Potočarima pogođen kamenom.

“Policija je brzo reagirala i uspjela ga izvući iz mase. Polomljene su mu naočale no mislim da se radi o lakšoj ozljedi”.

Ustvrdio je da su u MUP-u RS imali informacije o mogućem napadu pa su stoga ranije “neke pripadnike specijalne policije u civilu ubacili u masu”.

Komentiraj