Najmanje je 18 ljudi ubijeno i 41 ranjen kad se bombaš samoubojica raznio na pogrebu provladina muslimanskog borca u Bagdadu u petak, objavili su irački policijski i liječnički izvori.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju u džamiji u većinski šijitskom području Haj al-Amil. Ekstremistički sunitski militanti Islamske države koji kontroliraju sjever i zapad Iraka često postavljaju bombe u glavnom gradu i okolnom području.

Pogreb je bio za člana Hašid Šabija, provladine skupine sastavljene od šijitskih boraca koji se smatraju ključnom snagom u borbi protiv Islamske države.

Irak je pogođen vjerskim sukobima, uglavnom između šijitskih i sunitskih muslimana nakon što je u američkoj invaziji svrgnut Sadam Husein 2003. godine. Napredovanje Islamske države pojačalo je te tenzije i ubrzalo američke zračne napade na militante u Iraku i Siriji gdje džihadisti žele uspostaviti moderni kalifat.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.