Indonezijska policija identificirala je četvoricu od pet napadača koji su izveli teroristički napad na Džakartu, piše BBC. Policija je izvijestila kkao su napadači militanti sa ‘zatvorskim iskustvom’. Afif Sunakim, koji na objavljenim fotografijama nosi pištolj i ruksak, je proveo sedam godina u zatvoru zbog sudjelovanja u vojnom kampu u Acehu. Svih pet napadača ubijeno je u četvrtak, nakon bombaškog i oružanog napada u glavnom gradu Indonezije. Poginula su i dva civila, državljani Kanade i Indonezije, a ozlijeđeno je još najmanje 20 ljudi.

Sigurnosne su se nage satima borile s militantima u poslovnom centru grada, gdje su napali. Napad je završio smrću dva napadača koja su se raznijela bombom, a trojica su ubijena u oružanom sukobu s policijom.

Policija je izvijestila i kako traje potraga za terorističkim ćelijama za koje vjeruju da stoje iza napada. U petak su u blizini Džakarte uhićena trojica muškaraca, a policija još uvijek ne želi reći da li su imali direktne veze s jučerašnjim napadima. Kao jednog od koordinatora napada, indonezijska je policija imenovala Bahruma Naima, indonezijskog državljana za kojeg se vjeruje da se bori sa militantima Islamske države u Siriji. Njegova je vizija, kažu istražitelji, bila da ujedini različite skupine koje podržavaju Islamsku državu diljem jugoistočne Azije.

Napad je, piše Independent, trebao biti kopija teroristčkog napada na Pariz 13. studenog prošle godine. Bahrum Naim je, u pozivu militantima, rekao da prouče taktike iza pariških napada, u kojima je poginulo 130 ljudi. Mali broj žrtava sugerira, ističu sigurnosni stručnjaci, kako napadači nisu bili trenirani, a koristili su ‘osnovna’ oružja.

Komentiraj