Osumnjičeni napadači IS-a ubili su 12 pripadnika egipatskih sigurnosnih snaga u pokrajini Sjevernom Sinaju i ranili još osam u napadu na nadzornu točku u petak, medicinski i sigurnosni izvori rekli su za Reuters.

Napad se dogodio 40 kilometara od grada Bir al-Abda, što je prvi veliki napad u području središnjeg Sinaja koji je dosad bio pošteđen islamističkih napada. Napad je izveden teškim oružjem, a ranjeni su odvezeni u obližnju bolnicu.

Zasad nije poznato pripadaju li žrtve vojsci, policiji ili zajedničkim snagama.

Islamistička pobuna na sinajskom poluotoku dobila je zamah nakon što je egipatska vojska zbacila predsjednika Mohameda Mursija, vođu Muslimanskog bratstva, egipatskoga najstarijeg islamističkog pokreta, sredinom 2013. nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Militantna skupina obećala je vjernost IS-u 2014. i promijenila ime iz Ansar Bajt al Makdis u Sinajsku pokrajinu. Okrivljuje se za ubojstvo stotine vojnika i policajaca a počela je napadati i zapadne mete u Egiptu.

Predsjednik Abdel Fatah al Sisi, bivši vojni vođa koji je predvodio udar u kojemu je Mursi svrgnut, opisao je islamističke militante kao egzistencijalnu prijetnju za Egipat, saveznika SAD-a.

IS kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije i ima jaku prisutnost u Libiji, koja graniči s Egiptom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.