Primirje dogovoreno kako bi se dopremila humanitarna pomoć presudna za stanovnike Jemena u subotu se ne poštuje, samo nekoliko sati nakon što je stupilo na snagu, a razlog je nedostatak volje sudionika u sukobu.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je pozvalo zaraćene strane da poštuju primirje zbog humanitarnih razloga, a po odluci UN-a trebalo je trajati od petka u ponoć po mjesnom vremenu do kraja ramazana, 17. srpnja.

No arapska koalicija koju predvodi Saudijska Arabija i koja od 26. ožujka izvodi zračne napade na šijitske pobunjenike Hutije kako bi ih spriječila u nakani da osvoje dodatne teritorije u Jemenu, u subotu je objavila da se nje “informacija o primirju ne tiče jer ne vidi volju Hutija da se drže dogovora”.

U priopćenju koalicija navodi da “nije dobila službeni zahtjev jemenske vlade, koja je u egzilu u Saudijskoj Arabiji, da primijeni odredbu niti se sastala s predstavnicima UN-a koji su je trebali koordinirati”.

Očevici tvrde da na jugu Jemena koalicijske snage napadaju pobunjeničke položaje u Adenu i u susjednoj pokrajini Lahdž. Zračni napadi slijedili su pošto su pobunjenici bombardirali nekoliko četvrti Adena.

Prema procjeni Ujedionjenih naroda pomoć ili zaštitu treba 80 posto stanovništva ili 21 milijun ljudi, a oko 10 milijuna ljudi na rubu je gladi i ima pristup minimalnoj količini pitke vode zbog sukoba koji je od ožujka odnio više od 3200 osoba, od kojih su polovica civili.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.