Američki predsjednik Barack Obama trebao bi posjetiti Hirošimu nakon summita skupine G7 idućeg mjeseca, izvijestile su novine Nikkei, što bi bio prvi posjet nekog američkog predsjednika japanskom gradu uništenom u američkom nuklearnom napadu prije 71 godinu.

Pozivajući se na anonimnog visokog dužnosnika američke vlade, taj je poslovni dnevnik objavio u petak da Washington planira predložiti Tokiju posjet predsjednika 27. svibnja nakon završetka summita.

Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova i vlade nisu bili dostupni za komentar.

Predsjednikov posjet mogao bi izazvati kontrovreze u Sjedinjenim Državama ako bi se na njega gledalo kao na ispriku. Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime 6. kolovoza 1945. i Nagasakija tri dana poslije bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi.

Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u Hirošimi koju je posjetio u travnju  da Obama želi onamo otputovati kada bude boravio u Japanu na summitu G7 26. i 27. svibnja, ali da ne zna hoće li predsjedniku to uspjeti zbog programa.

Kerry je prvi državni tajnik i najviši dužnosnik američke vlade koji je posjetio memorijalni centar u Hirošimi otkako su Sjedinjene Države 1945. bacile atomsku bombu na taj grad.

Japan je posjet Kerryja i njegovih kolega iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7 kojima je ovo bila priprema za summit u svibnju, nazvao “povijesnim”. Ministri vanjskih poslova došli su u memorijalni centar za mir, potresno svjedočanstvo o razarajućoj atomskoj sili koja je 6. kolovoza 1945. sravnila grad sa zemljom i odnijela 140.000 života.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.