Mreža emancipacije E-net osudila je u petak napad koji se dogodio u srijedu navečer u Rijeci nakon dokumentarne predstave “Drugi rat” održane u HNK-u Ivana pl. Zajca i gdje je ozlijeđen novinar portala Lupiga.com Hrvoje Šimičević.

Na Šimičevića je, kao i na još nekoliko gledatelja predstave, fizički nasrnulo više osoba koje je policija tek djelomično identificirala, piše E-net u priopćenju.

 

  • Podsjetili su da je novinarima među ostalim dužnost braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobode te da im je zajamčeno slobodno izražavanje u obavljanju njihova posla.

 

 

“Izražavamo zabrinutost ponašanjem policije i njihovom sporom reakcijom jer je skupina nasilnika s istaknutom neofašističkom insignijom vrijeđala, prijetila i otvoreno fašistički pozdravljala građane na ulazu u HNK”, ističe ta Mreža.

Dodali su da ovo nije prvi ispad na događajima koji se bave kulturom sjećanja i pomirenja. Stajališta su da je propust osiguranja ovog skupa rezultat pomanjkanja volje da se ovakvi događaji efikasno spriječe. Naglašavaju da se pojedinci opetovano pojavljuju kao protagonisti sličnih verbalnih napada, nerijetko bez ikakvih kazneno-pravnih posljedica.

“Pridružujemo se Hrvatskom novinarskom društvu u strogoj osudi medija koji su uoči ove antiratne predstave neizravno pozvali na nasilje, nazivajući je ‘Kontra-Olujom’- Slobodnu Dalmaciju, koja je skovala ovaj manipulativan i netočan naziv, a onda i one koji su ga nastavili koristiti, posve ignorirajući sadržaj predstave te svjesno potičući nesnošljivost” rečeno je u priopćenju.

Podsjetili su da je novinarima među ostalim dužnost braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobode te da im je zajamčeno slobodno izražavanje u obavljanju njihova posla.

“Napad na novinara Šimičevića smatramo najgrubljim kršenjem slobode”.

Mrežu emancipacije E-net čine: Lupiga.com, Forum.tm, Le Monde diplomatique, Tris.com.hr, Crol.hr, Slobodni Filozofski, Zarez, Prosvjeta, Radio student, Nepokoreni grad i Radio 808.

Komentiraj