U Havanu je u ponedjeljak nakon 50 godina uplovio prvi američki kruzer, zahvaljujući diplomatskom zatopljenju između SAD-a i Kube, izvijestile su agencije.

Brod Adonia američke brodarske tvrtke Carnival pristao je u Havanu gdje su ga dočekali znatiželjnici ističući zastave obiju zemalja.

Adonia je s oko 700 putnika isplovila u nedjelju iz Miamija, grada u kojemu živi velika kubanska zajednica.

Uplovljavanje američkog kruzera nakon 50 godina u havansku luku emotivno su doživjeli brojni Kubanci koji su brod dočekali na doku.

“Za mene je ovo nevjerojatan trenutak… i vrlo emotivan”, rekla je za AFP Yaney Cajigal tridesetdvogodišnja plesačica koja je stigla kako bi dočekala svoju nećakinju, putnicu na Adoniji.

Carnival je prva tvrtka kojoj su i Sjedinjene Država i Kuba dopustile plovidbu između dviju zemalja, zabranjenu nakon kubanske revolucije 1959.

Dvije zemlje, nekadašnji hladnoratovski neprijatelji, 2015. su uspostavile diplomatske odnose, no trgovinska i turistička razmjena i dalje je ograničena zbog američkog embarga koji je na snazi od 1962. unatoč prosvjedima Havane. No neke su restrikcije ukinute, što je omogućilo ponovnu uspostavu trgovačkih letova, isporuku pošte i plovidbu kruzera.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.