Svjetska zdravstvena organizacija stvara novi sustav kojim bi unaprijedila reakciju na velike epidemije, pošto se našla pod valom kritika za presporu reakciju na zapadnoafričku epidemiju ebole, objavljeno je u petak.

“Cilj je skratiti na maksimalno četiri mjeseca vrijeme od prepoznavanja epidemije do stavljanja na raspolaganje medicinskih alata”, rekla je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan na konferenciji za novinare u Ženevi.

 

 

  • “Vjerujem da će svijet tako biti spremniji za iduću, neizbježnu krizu. Nitko ne želi da se liječnici, kliničari ponovno nađu praznih ruku”.

 

 

Plan će vjerojatno pokrivati sojeve gripe poput H5N1 i mogao bi pomoći da se svijet pripremi, među ostalim, za pogoršanje situacije u vezi s bliskoistočnim respiratornim sindromom (MERS), rekli su dužnosnici WHO-a.

Novi prijedlog dio je niza reforma osmišljenih kako bi se izbjeglo ponavljanje spore reakcije te agencije Ujedinjenih naroda na epidemiju ebole u kojoj je umrlo 11.294 ljudi, a još nije iskorijenjena u Sijeri Leoneu, Liberiji i Gvineji.

U petak je objavljeno da je jedno cjepivo za ebolu na ispitivanju pokazalo stopostotnu djelotvornost.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.