Arapska koalicija u Jemenu, predvođena Saudijskom Arabijom, izrazila je spremnost da se pridruži SAD-u u “neposrednoj” istrazi o napadima u kojima je poginulo više od 140 osoba a 525 ih je ranjeno u subotu u Sani.

“Neposredna istraga bit će ubrzana a skupina istražitelja spremna je iskoristiti ekspertizu američke strane”, objavila je koalicija u priopćenju koje je objavila saudijska službena novinska agencija SPA u noći sa subote na nedjelju.

“Istražitelji će imati pristup podacima o vojnim operacijama u sektoru i okolici, a rezultati će se objaviti odmah nakon završetka istrage”, objavila je koalicija.

Izrazila je “saučešće” obiteljima žrtava, ocijenivši “žaljenja vrijednim i bolnim incident do kojeg je došlo u subotu u Sani”.

Podsjetila je da je njezin politika dati pilotima “jasne instrukcije da ne gađaju civilne mete i učine sve da se izbjegne bilo kakva opasnost po civile”.

Šijitski pobunjenici Huti, koji kontroliraju jemenski glavni grad Sanu, optužili su koaliciju pod saudijskim zapovjedništvom da je odgovorna za zračne napade koji su punom snagom pogodili dvoranu gdje se odvijalo bdijenje.

SAD je najavio u subotu “hitno” preispitivanje svoje podrške toj koaliciji.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.