Škotski regionalni parlament je u srijedu nakon terorističkog napada u Londonu prekinuo raspravu o prijedlogu da ovlasti premijerku Nicolu Sturgeon da zatraži od britanske vlade raspisivanje referenduma o neovisnosti.

“Naš sestrinski parlament je doživio težak incident. Zato do daljenjega prekidamo raspravu”, rekao je zastupnicima predsjednik škotskog parlamenta Ken Macintosh.

Sturgeon, koja optužuje London da ne vodi računa o škotskim interesima tijekom izlaska iz Europske unije, želi da se referendum održi krajem 2018. ili početkom 2019., ili prije zaključenja pregovora s Bruxellesom.

Premda je 62 posto Škota glasovalo za ostanak u EU-u – Britanaca je, ukupno gledano, 52 posto glasovalo za izlazak – Sturgeon je zatražila “jasan demokratski mandat” za raspisivanje tog referenduma.

Škotski parlament trebao joj je dati pristanak tijekom predviđenog glasovanja s obzirom da Škotska nacionalna stranka SNP Sturgeon ima većinu uz potporu zelenih.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEOFFREY VAN DER HASSELT / POOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.