Bruxelleski gradonačelnik Yvan Mayeur sastao se u utorak s pariškom kolegicom Anne Hidalgo pošto su se obje europske prijestolnice kojima su na čelu našle na meti ekstremističkih napada u zadnjih šest mjeseci.

Mayeur je došao u parišku gradsku vijećnicu gdje je minutom šutnje odana počast žrtvama bruxelleskih napada poginulim u eksplozijama u zračnoj luci i u podzemnoj željeznici.

“Naša dva grada su napadnuta i ranjena. Čitave su obitelji zavijene u crno”, rekao je Mayeur pred gradskim vijećnicima, a prenosi AFP. “Izolacija i društvena segregacija te getoizacija prouzročili su tragedije koje smo doživjeli i sigurno ćemo opet doživjeti”.

Dvoje gradonačelnika je razgovaralo o mjerama donesenim nakon napada. Pariz je 13. studenoga pogodio niz napada i eksplozija u kojima je poginulo 130 ljudi, a u zemlji je od tada na snazi izvanredno stanje.

U izjavi za radio France Inter, Mayeur je izrazio zabrinutost zbog stanja u kojemu je belgijsko stanovništvo: “Kako to da naše društvo stvara djecu, rođenu na našem tlu, koja se okreću protiv našeg društva?”

Najmanje su dvojica napadača rođena u Belgiji a treći ima belgijsko državljanstvo.

Mayeur je rekao da će s Hidalgo razgovarati o mjerama usmjerenim na mlade. Pariška gradonačelnica je na Twitteru objavila da ne gubi nadu te “da će život pobijediti u Belgiji. Na vašoj smo strani jer smo iskusili slične napade”.

Njihov se susret događa dok postoje naznake da islamistički ekstremisti šalju sms poruke radi vrbovanja mladih u bruxelleskoj četvrti Molenbeeku koja je postala poznata po povezanosti s pariškim napadima.

“Naša mladež je u opasnosti zbog grabežljivaca”, upozorio je u utorak na Twitteru političar Jamal Ikazban iz Molenbeeka.

U jednoj takvoj poruci piše: “Brate, zašto nam se ne priključiš u borbi protiv Zapadnjaka? Donesi pravu odluku u svom životu”, navodi se u poruci koju je Ikazban u nedjelju proslijedio belgijskoj policiji.

Komentiraj