Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je u petak da će poduzeti korake radi poboljšanja sustava i postupaka prihvata rastućeg vala izbjeglica i migranata koji u Europu ulaze preko Grčke, ali je upozorio da to pitanje “nadilazi” kapacitete njegove zemlje.

“Taj nas problem nadilazi. Grčka je zemlja u gospodarskoj krizi a u toj krizi se bori s humanitarnom krizom”, rekao je premijer nakon ministarske sjednice posvećene toj temi.

 

  • Cipras je obećao da će učiniti sve kako bi se “poboljšala infrastruktura za prihvat (…)” tih ljudi u Grčkoj, “ubrzao postupak njihove identifikacije” i prijevoz s otoka u Egejskome moru gdje se uglavnom iskrcavaju idući iz Turske prema kontinentu.

 

Premijer će usto zadužiti jednog od svojih bliskih suradnika, državnog ministra Alekosa Flamburarisa, da upravlja tijelom koje će “koordinirati” akcije u vezi s migracijskim pitanjem, u suradnji s ministarstvom useljeništva.

Jedna od njegovih zadaća bit će i bolje iskorištavanje europskih fondova koje Grčka prima za nadzor granice i skrb za migrante, rekao je premijer.

No Cipras nije iznio nikakve brojčane podatke ni vremenski raspored u tome smislu.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEXANDROS VLACHOS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.