Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra u Mariboru Gregor Pivec u srijedu je podnio nakon kontroverze koju je izazvao odlukom da zbog nedostatka medicinskog kadra honorarno vikendom zaposli hrvatske anesteziologe iz Rijeke.

Pivec je prije dva mjeseca već kazao da ne isključuje svoju ostavku  ako se prilike u toj bolnici koja je deficitarna s kadrom uskoro ne srede.

Nakon toga je međutim izazvao snažno protivljenje ministarstva zdravstva i slovenskih liječnika svojom odlukom da honorarno angažira nekoliko anesteziologa iz riječkog Kliničkog centra.
Iako je tim rješenjem broj izvršenih operacija u bolnici podigao na skoro 90 posto od planiranih, prigovaralo mu se da je njihovo angažiranje preko agencije koja je uzela proviziju nezakonito, te da slovenski liječnici s hrvatskima teško mogu surađivati tijekom operacije zbog jezičnih problema.
Pivec je svoju odluku o angažiranju stranih liječnika branio u utorak na sastanku s predstavnicima ministarstva zdravstva i liječničke komore koji su se tome protivili, pa se i to navodi kao razlog što se odlučio na ostavku nakon što je na mjestu ravnatelja bio više od 20 godina.
Neki razloge za njegov sukob s vladom vide i u činjenici što se ovaj abdominalni kirurg angažirao u politici, pa već niz godina vodi gradski odbor Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je trenutno u oporbi.
Ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc pozdravila je Pivčevu odluku, te kazala da očekuje što skorije raspisivanje natječaj za novog ravnatelja bolničkog centra kojemu gravitira sjeveroistočni dio zemlje.

Prema procjenama ministarstva zdravstva, na području Maribora trenutno nedostaje oko 300 liječnika, a Slovenija će idućih godina trebati 1800 novih. Zbog demografskih trendova i starenje stanovništva stanje u slovenskom zdravstu sve je lošije, pa je potrebna reforma i novi sustav financiranja, a dva medicinska fakulteta, u Ljubljani i Mariboru, ne mogu zadovoljiti buduće potrebe države za liječničkim kadrom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.