Novi ministri u grčkoj vladi premijera Aleksisa Ciprasa prisegnuli su u subotu nakon isključivanja iz vlade disidenata u Ciprasovu kabinetu koji su se suprotstavili postignutom sporazumu s Europskom unijom o novom paketu pomoći Grčkoj.

Cipras je iz vlade otpustio tvrdokornog disidenta iz njegove stranke Sirize, bivšeg ministra energetike Panagiotisa Lafazanisa te dvoje pomoćnika ministra i napravio neke rošade unutar vlade.

Dosadašnji ministar rada i blizak Ciprasov saveznik Panos Skurletis, koji je preuzeo sektor energetike, kazao je komentirajući rekonstrukciju vlade da je riječ o “prilagodbi vlade na novu realnost”.

U rekonstrukciji kabineta Cipras se oslonio na snage iz vlastite stranke te iz desno orijentirane stranke Nezavisnih Grka.

Ministar za upravne reforme Georg Katrugalos postao je novi ministar rada, a za novog ministra obrane imenovan je Kristoforos Vernardakis. Na dužnosti ministra financija ostaje nedavno imenovani Euklid Cakalotos, koji je 6. srpnja na toj dužnosti zamijenio dotadašnjeg ministra Janisa Varufakisa.

“Naš cilj je tvrdo pregovarati o uvjetima sporazuma, ne ga samo zapečatiti, nego raspraviti o tome kako će on biti implementiran. U tekstu je još mnogo nejasnih pojmova”, kazao je novi ministar rada Katrugalos.

Oslabljen pobunom u vlastitoj stranci ljevice pošto je 38 zastupnika Sirize u četvrtak glasalo protiv reforma ili je bilo suzdržano, Cipras se morao osloniti na glasove oporbenih stranaka da reforme dobiju zeleno svjetlo u parlamentu. U zamjenu za 86 milijarda eura, koliko bi trebao iznositi novi paket pomoći, Grčka je pristala provesti bolne reforme među kojima su povećanje poreza na dodanu vrijednost, izmjene poreznog i mirovinskog sustava te rezanje javne potrošnje.

Ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u subotu pokazuje da bi, ako bi se sada održali izbori, Siriza na njima dobila 42,5 posto glasova, gotovo dvostruko više od drugoplasirane Nove demokracije, sa 21,5 posto očekivanih glasova birača.

Po tom ispitivanju, koje objavljuje lijevi list Efimerida Ton Sintaknon, 70 posto ispitanika sklono je prihvaćanju dogovora o pomoći Grčkoj ako joj to omogućuje ostanak u zoni eura.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.