Oko 700 izbjeglica napustilo je improvizirani kamp u Idomeniju, na grčko-makedonskoj granici, nakon incidenata tijekom vikenda i odlaze u prihvatne centre na sjeveru Grčke, objavili su policijski i humanitarni izvori.

“U ponedjeljak je sedam autobusa s 300 osoba krenulo iz Idomenija, gdje i dalje ostaje više od 11.000 osoba u teškim uvjetima, naveo je jedan policijski izvor.

Osam autobusa s oko 400 osoba krenulo je u utorak ujutro, a još četiri autobusa pripremalo se krenuti tijekom poslijepodneva.

Stotinjak osoba prebačeno je u kampove blizu Verie, prema nevladinoj udruzi “Oslobođenje kršćanske djece i jazida Iraka” (CYCI).

Sve više izbjeglica želi otići iz Idomenija, rekao je dužnosnik Visokog povjereništva za izbjeglice (HCR) tog kampa.

U nedjelju je više stotina migranata pokušalo prijeći granicu pa je makedonska policija upotrijebila suzavac i gumene metke. Organizacija Liječnici bez granica izvijestila je o 260 ozlijeđenih.

Grčka vlada je oštro kritizirala Makedoniju zbog uporabe sile, ali ta zemlja je zanijekala da je upotrijebila gumene metke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.