Milan Brglez, član stranke premijera Mire Cerara, ostaje predsjednik slovenskog parlamenta, nakon glasovanja o povjerenju koji je protiv njega pokrenula oporba.

Za njegovo smjenjivanje s tog mjesta glasovalo je nakon višesatne rasprave u utorak navečer 22 zastuupnika, a protiv 51.
Oporbeni su zastupnici, uglavnom iz Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, zahtijevali Brglezov odlazak jer nije odobrio nastavak prikupljanja potpisa za referendum o blokadi više zakona koje je parlament usvojio, navodeći kako se radi i nezakonitom načinu opstrukcije i zloporabi zakona o referendumu.

Referendum je uz potporu parlamentarne oporbe bila predložila  udruga slovenskih radnika zaposlenih u Austriji, želeći na taj način pozoriti na svoj problem jer navodno plaćaju previše poreza na dohodak koji im se računa dva puta, najprije u Austriji, a onda u Sloveniji gdje žive. Uglavnom se radi o radnicima dnevnim migrantima i onima kojima obitelji žive u Sloveniji.
Ustanovnost Brglezove odluke da ne raspiše referendum mora još analizirati i u ustavni sud. Odluku Brgleza da se suprotstavi takvom referendumu podržao je i premijer Miro Cerar.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.