Sirijski pobunjenici povezani s al-Qaedom zauzeli su u srijedu ključnu zračnu bazu u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib nakon opsade koja je trajala dvije godine, objavila je sirijska državna televizija u srijedu.

Zračna baza Abu al-Duhur bila je posljednje uporište režima u pokrajini, koja je sada u cijelosti pod pod kontrolom pobunjenika. Vjeruje se kako su militanti odgovorni za napad koalicija islamističkih skupina, uključujući pripadnike al-Nusre.

Zauzimanju zračne baze pomogle su pješčane oluje u trgiji, koje su otežavale posao sirijskim zračnim snagama. Pojačali su svoju ofenzivu na Abu al-Duhur krajem kolovoza u nizu samoubilačkih apada kako bi dobili ulaz u zračnu bazu.

 

  • Ova islamistička skupina preuzela je kontrolu nad glavnim gradom pokrajine Idlib city u ožujku, a od tada su proširili svoju kontrolu u cijeloj pokrajini, zauzevši niz strateško važnih gradova.

 

Izvješće sa sirijske državne televizije govori kako su vladine postrojbe evakuirane sa svojih pozicija i preseljene na druge položaje. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegov režim ratuju s različitim pobunjeničkim skupinama posljednje četiri godine. U tim je sukobima stradalo najmanje 240 tisuća ljudi.

Komentiraj