Stotine prognanih obitelji u srijedu su, prvi put zadnjih godina, posjetile svoj dom na jugu Damaska, nakon dogovora režima i pobunjenika.

Taj dogovor je jedan u nizu lokalnih primirja koje su vlada i pobunjenici zaključili nakon višegodišnjih borba.

Dogovor za četvrt Qadam, jedno od pobunjeničkih uporišta, predviđa završetak borba i povratak 2000 obitelji, rekao je guverner Damaska Beshr al-Sabbane.

U srijedu su stotine obitelji ušle u četvrt “pošto tu njihovi sinovi koji su se borili protiv vlade, regulirali svoj status”, rekao je guverner, a prenijela je službena agencija Sana.

To “reguliranje” znači da bivši pobunjenici moraju položiti oružje a dezerteri i prekršitelji vojne discipline su amnestirani.

Mnoge od tih obitelji žive u Sahnayji, na jugozapadu pokrajine Damaska. Došle su u prijestolnicu autobusom i u srijedu se okupile na željezničkom kolodvoru na jugu Damaska očekujući povratak u Qadam, rekao je Sabbane.

Stanovnici su se morali vratiti isti dan, rekao je sigurnosni izvor u Qadamu.

U drugoj fazi primirja, vlada će dopustiti registriranim stanovnicima da ostaju dulje u svojim kućama, dodaje izvor.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.