Sjedinjene Države i Kina složili su se u srijedu oko “odlučnog i jedinstvenog” odgovora Sjevernoj Koreji, osuđujući “provokacije” nakon četvrtog nuklearnog pokusa, objavila je Bijela kuća.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, Susan Rice, i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ocijenili su na sastanku u Washingtonu da bi taj odgovor mogao postati “rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja bi otišla korak dalje od prethodnih rezolucija”, piše u priopćenju.

Sjeverna Koreja već je pod udarom niza međunarodnih sankcija, piše u priopćenju.

Dvoje sugovornika “složilo se oko činjenice da neće pristati na Sjevernu Koreju kao zemlju koja raspolaže nuklearnim oružjem”, dodala je Bijela kuća.

To javno usuglašavanje stajališta SAD-a i Kine, jedine saveznice Pjongjanga, otvara put brzom usvajanju rezolucije koja pooštrava sankcije protiv Sjeverme Koreje o kojoj pregovaraju već šest tjedana.

Nakon što je s Pekingom doradio nacrt rezolucije, SAD kod 15 zemalja članica Vijeća zagovara brzo usvajanje, već u petak ili subotu.

Ubrzo nakon četvrtog atomskog testiranja izvedenog 4. siječnja, Pjongjang je početkom veljače ispalio balističku raketu, izazvavši negodovanje međunarodne zajednice. Protiv Sjeverne Koreje već su uvedene međunarodne i američke sankcije usvojene nakon tri prethodna nuklearna pokusa 2006., 2009. i 2013. godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.