Opera u Sydenyu, neboderi u Hong Kongu i Tokiju utonuli su u mrak u subotu navečer tijekom operacije “Jedan sat za planet” (Earth Hour), pokret protiv klimatskog zagrijavanja.

Od prvog “Sata za planet Zemlju”, kad se događaj odvijao jedino u Sydneyju, uznapredovala je klimatska osviještenost, ali potreba je stalno sve veća, bilježi WWF, nevladina organizacija zaslužna za projekt, dok toplinski rekordi i dalje padaju.

“Pokrenuli smo ‘Sat za planet Zemlju’ 2007. kako bismo pokazali čelnicima da građane brine globalno zatopljenje. Taj simbolični trenutak danas je svjetski pokret koji podsjeća koliko vrijede građani”, ističe Siddarth Das, direktor “Sata za planet Zemlju”.

Od New Yorka do europskih prijestolnica ugasila su se svjetla u sklopu te operacije koja od  2007. upozorava na potrebu akcija protiv zatopljenja.

Nakon Sydneya, svjetla su se ugasila u velikim azijskim metropolama od Singapura, preko Hong Konga do Tokija.

U Mianmaru, u pagodi Shwedagon, najvažnijem svetom mjestu, upaljeno je 10.000 uljnih lampi.

Razne inicijative održane su na sve četiri strane svijeta, od Butana do Mađarske, primjerice koncert uz svijeće u Lisabonu, utrka u Singapuru i sadnja stabala u Tanzaniji.

U Njemačkoj se oko 300 gradova pridružilo inicijativi. U Berlinu je ugašena rasvjeta slavnih Brandenburških vrata i gradske vijećnice. U Koelnu je katedrala bila jedan sat u mraku.

U Hrvatskoj se u akciju uključilo 67 gradova.

Zatopljenje na svjetskoj razini se kreće u nezabilježenom ritmu, pod utjecajem plina s učinkom staklenika i sagorijevanja fosilnih goriva.

Prošla, 2016. godina je bila najtoplija zabilježena na planetu i obilježila je treći uzastopni rekord po toplini, nezabilježeno od 1880. godine od kada se prate temperature.

Sat za planet Zemlju” pokrenut je 2007. u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu dana kasnije akcija je postala globalni pokret s više od 50 milijuna sudionika u 35 zemalja svijeta. Svake godine broj sudionika se povećava. U prvih deset godina “Sat za planet Zemlju” uključio je stotine milijuna ljudi iz preko 170 zemalja diljem svih kontinenata te ušao u povijest kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana, istaknuo je WWF.

Komentiraj