Microsoft je u proteklom tromjesečju poslovao s gubitkom od 3,2 milijarde dolara, najvećim u svojoj povijesti, što je posljedica otpisa vrijednosti Nokijinog poslovanja mobitelima i pada potražnje za Windows operacijskim sustavom.

Prema izvješću tog tehnološkog diva, objavljenom u utorak, prihodi Microsofta iznosili su u drugom tromjesečju 22,18 milijardi dolara, što je 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je prodaja Windows sustava proizvođačima kompjutora za ugradnju u nova osobna računala (PC) pala za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja snažno porasla jer je Microsoft prestao podržavati 14 godina stari XP operacijski sustav.

Ipak, gubitak u tromjesečju isključivo je posljedica otpisa 7,5 milijardi dolara povezanog s restrukturiranjem Nokijinog poslovanja pametnim telefonima, koje je Microsoft kupio prošle godine.

U drugom lanjskom tromjesečju Microsoft je ostvario čistu dobit od 4,6 milijardi dolara.

Kako bi potaknuo prodaju Windowsa, Microsoft je najavio za kraj srpnja novi Windows 10 operacijski sustav, nakon što Windows 8 nije baš najbolje prošao na tržištu.

Isto tako, taj softverski div ulaže u nova područja, pa je poručio da su njegovi prihodi povezani s ‘cloudom’ u drugom tromjesečju porasli 96 posto na godišnjoj razini, ako se isključi utjecaj visokog tečaja dolara.

Dobit i prihodi Microsofta pod pritiskom su visokog tečaja dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao više od 10 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, zbog čega padaju prihodi kompanije s inozemnih tržišta.

Uz to, Microsoft ima povećane troškove restrukturiranja otkako je prije godinu dana preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije.

Početkom ovoga mjeseca Microsoft je najavio ukidanje 7.800 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto ukupno zaposlenih u tvrtki u svijetu. Pritom će najviše radnih mjesta biti ukinuto u poslovanju mobitelima.

U cijeloj protekloj poslovnoj godini Microsoft je ostvario rast prihoda za 6,7 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, na 93,5 milijardi, dok mu je dobit prepolovljena, na 12,2 milijarde dolara.

Komentiraj