Egipatske su vlasti u ponedjeljak uhitile ministra poljoprivrede Salaha El Dina Mahmouda Helala zbog optužbe za korupciju, rekli su sigurnosni izvori kratko nakon što je objavljena njegova ostavka.

Ured predsjednika vlade ranije tijekom dana priopćio je da je prihvaćena ostavka Helala na preporuku predsjednika države Abdela Fataha al-Sisija.

“Uhićen je zbog korupcije u svezi s ilegalnim dozvolama za korištenje zemlje”, rekao je jedan sigurnosni dužnosnik”. “Pod istragom je”, dodao je.

Egipat, najveći svjetski uvoznik žita, pokrenuo je niz reformi u cilju jačanja gospodarstva oslabljenog političkom nestabilnošću nakon nemira u kojima je srušen predsjednik Hosni Mubarak 2011. godine.

Ministar je uhićen nekoliko tjedana prije dugo odgađanih parlamentarnih izbora u toj najmnogoljudnijoj arapskoj državi, nakon što su snage sigurnosti ugušile islamističku oporbu pokušavajući stvoriti ozračje stabilnosti i potaknuti inozemna ulaganja.

 

  • Ministarstvo poljoprivrede u srpnju je zabranilo uvoz pamuka, objasnivši tu odluku potrebom jačanja domaće proizvodnje. Egipat uzgaja visoko kvalitetni pamuk, poznat i kao “bijelo zlato”, ali njegova proizvodnja već je godinama u padu.

 

Osam dana nakon zabrane, vlada ju je ukinula bez objašnjenja, osim što je priopćila da je odluka donešena zbog “razvitka uzgoja pamuka i potpore poljoprivrednicima”. To je protumačeno kao potpuni zaokret i potaknulo je pitanja o vladinoj gospodarskoj politici.

Jedan je dužnosnik naznačio da je ministar smijenjen zbog lošeg upravljanja.

“Čitavi niz čimbenika doveo je do te odluke, poput toga da nije bio potpuno odgovoran u vođenju ministarstva i da je donosio odluke koje nisu bile usklađene s drugim ministarstvima, poput ministarstva trgovine ili industrije”, rekao je dužnosnik.

“Očito je dolazilo do zbrke u odlukama o riži i pamuku”, dodao je.

Komentiraj