Najveći svjetski proizvođač zrakoplova Boeing objavio je da mu je neto dobit u drugom tromjesečju ove godine bila za trećinu manja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, što najvećim dijelom pripisuju troškovima vezanim uz program tankerskih zrakoplova.

  • Neto dobit Boeinga u navedenom je razdoblju smanjena za 33 posto na 1,11 milijardi dolara, odnosno na 1,59 dolara po dionici, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja za drugo tromjesečje.

 

Prihodi su mu, pak, uvećani za 11 posto, na 24,54 milijardi dolara, a rezultat su 18-postotnog rasta prihoda u segmentu Boeingove proizvodnje komercijalnih zrakoplova, budući da je u navedenom razdoblju isporučio rekordnih 197 zrakoplova.

Također, Boeing je izvijestio su i da su mu slobodni novčani tokovi u drugom tromjesečju iznosili 2,6 milijardi dolara, što im omogućava da dvije milijarde dolara usmjere u planirani otkup vlastitih dionica. Takvi rezultati sugeriraju da bi Boeing mogao ostvariti zacrtani iznos operativnog novčanog toka u ovoj poslovnoj godini od više od 9 milijardi dolara. Ujedno, ti podaci predstavljaju zaokret u odnosu na prvi kvartal kada je zabilježen novčani odljev koji je zabrinuo ulagače.

“To uistinu ulijeva povjerenje da će ostvariti zacrtane ciljeve”, tumači ukratko Ken Herbert, analitičar u tvrtki Canaccord Genuity.

Cijene Boeingovih dionica poskočile su na američkom tržištu za 1,5 posto, na 147,31 dolar, po objavi rezultata poslovanja.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.