Najveći svjetski proizvođač zrakoplova Boeing objavio je da mu je neto dobit u drugom tromjesečju ove godine bila za trećinu manja u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, što najvećim dijelom pripisuju troškovima vezanim uz program tankerskih zrakoplova.

  • Neto dobit Boeinga u navedenom je razdoblju smanjena za 33 posto na 1,11 milijardi dolara, odnosno na 1,59 dolara po dionici, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja za drugo tromjesečje.

 

Prihodi su mu, pak, uvećani za 11 posto, na 24,54 milijardi dolara, a rezultat su 18-postotnog rasta prihoda u segmentu Boeingove proizvodnje komercijalnih zrakoplova, budući da je u navedenom razdoblju isporučio rekordnih 197 zrakoplova.

Također, Boeing je izvijestio su i da su mu slobodni novčani tokovi u drugom tromjesečju iznosili 2,6 milijardi dolara, što im omogućava da dvije milijarde dolara usmjere u planirani otkup vlastitih dionica. Takvi rezultati sugeriraju da bi Boeing mogao ostvariti zacrtani iznos operativnog novčanog toka u ovoj poslovnoj godini od više od 9 milijardi dolara. Ujedno, ti podaci predstavljaju zaokret u odnosu na prvi kvartal kada je zabilježen novčani odljev koji je zabrinuo ulagače.

“To uistinu ulijeva povjerenje da će ostvariti zacrtane ciljeve”, tumači ukratko Ken Herbert, analitičar u tvrtki Canaccord Genuity.

Cijene Boeingovih dionica poskočile su na američkom tržištu za 1,5 posto, na 147,31 dolar, po objavi rezultata poslovanja.

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.