U prostoru dubrovačke palače Sponza slikar, grafičar i književnik Dimitrije Popović, umjesto standardnog otvorenja izložbe, osmislio je s kustosom izložbe Andrijom Seifriedom provokativan performans kojim su glumica Dora Lipovčan i balerina Petra Japunčić prezentirale likove Marije Magdalene i Salome.

Ispred četiri stotine uzvanika, istaknutih protagonista dubrovačkog i hrvatskog kulturno-umjetničkog kruga, Dora Lipovčan izvela je potresan i dramatski uvjerljiv dijalog s Kristovom lubanjom, a Petra Japunčić otplesala je erotičan i senzualan Salomin ples sa sedam velova. Taj performans bio je uvod u odabir Dimitrijevih djela iz triju različitih ciklusa biblijskih heroina: Judite, Marije Magdalene i Salome, od kojih je medijski najeksponiraniji bio ciklus posvećen Salomi u kojem je umjetniku pozirala Severina…

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

Komentiraj

FOTO:Darko Bavoljak i Vedran Jerinić
PODIJELI
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.