Najbolji film 14. festivala hrvatskog dokumentarng filma Liburnia film festival (LFF) je “Dum spiro spero” autora Pere Kvesića, objavljeno je u petak na zadnjem danu festivala.

U obrazloženju žirija stoji da je riječ o originalnom filmu, izrazito osobnom, duhovitom i ironičnom, koji slavi život tako što nalikuje samom životu u njegovoj cikličnosti, subjektivnosti, ljepoti, tuzi i jednostavnim užicima.

Najbolji film po ocjeni publike je “Tanka linija” Nine Mimice i Paole Sangiovanni. Najboljim regionalnim filmom, odnosno filmom autora iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske ili Istarske županije žiri je proglasio “Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Tomislav Žaja za film “Slobodni”, najbolji snimatelj je Vedran Hrupka za rad na filmu “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, a taj film je dobio i posebno priznanje žirija uz objašnjenje da se “rijetko život prenese na film da bude životan i dinamičan”. Taj flm je žiri ocijenio veoma posebnim filmom u kojem se “zrcali i život i film kao isprepleteni odraz u refleksiji introspektivnog dokumentarnog eseja”.

Nagradu za najbolje oblikovanje zvuka dobili su Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić za rad na tom filmu. Najboljim motažerom proglašen je Jan Klemsche za film “Turizam!”.

Žiri je bio u sastavu Tiha K. Gudac (nagrada za najbolji film prošlogodišnjeg Liburnia film festivala za film “Goli”), Carolina Mancini (glavna urednica časopisa o filmu i audiovizualnoj industriji “Cinema&Video International”), Zoran Medved (glazbenik, dizajner zvuka i producent), Marko Njegić (filmski kritičar i novinar) i Dragan von Petrović (najbolja montaža 13. Liburnia Film Festivala za film “Goli”).

Organizatori festivala su Udruga Liburnia Film Festival s Restartom i Udrugom Delta. Uz nagrade žirija i publike priznanje je dodijeljeno i utemeljitelju i dugogodišnjem čelnom čovjeku festivala Igoru Bajoku.

Na programu festivala bila su 32 filma, od kojih 22 u konkurenciji. Prvi put je festival održan na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a dosad se održavao u lučici u obližnjim Ičićima.

Komentiraj

FOTO:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.