Mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”, Čehovljeva drama “Tri sestre” i Puccinijeva opera “Tosca” neke su od premijera koje Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku priprema za novu sezonu 2015./2016., u kojoj će izvesti ukupno tri dramske, dvije glazbene i jednu premijeru na Noćnoj sceni, a neće izostati ni uobičajen koncertni program, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

“Program koji smo pripremili za 109. sezonu iznimno je dobar iako smo ga radili u situaciji kada nemamo baš previše sredstava na raspolaganju. No, nastojali smo zadovoljiti sve potrebe kazališne publike ovoga grada i ponuditi im različite žanrove. Možda nismo bogati, ali imamo srce, dušu, kompaktnost i dobre odnose, i to će se itekako vidjeti i u novoj sezoni”, istaknuo je intendant osječkoga HNK Božidar Šnajder.

 

  • Nova sezona počinje 30. listopada Puccinijevom operom “Tosca”, za koju Šnajder tvrdi da će imati najbolju podjelu u Hrvatskoj, a u travnju 2016. osječko kazalište prvi će put u Hrvatskoj premijerno izvesti popularni mjuzikl Richarda Rodgersa “Moje pjesme, moji snovi”.

 

“U ovom ćemo mjuziklu pokazati još jednu veliku osječku vrijednost budući da ćemo angažirati djecu i mlade iz poznatih zborova ‘Zumbići’ i ‘Brevis'”, najavio je Šnajder i dodao kako uz kazalište žele vezati sve ono najbolje što Osijek ima.

Kao prva dramska premijera 109. kazališne sezone najavljena je “Moć zemlje” Janka Matka, koja će se izvesti 27. studenoga, a za ožujak sljedeće godine priprema se svjetski klasik “Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova, za koji intendant Šnajder tvrdi kako će pokazati pravu snagu dramskog ansambla te kazališne kuće.

“Jedan čovjek, dva šefa”, komedija engleskog autora Richarda Beana premijerno će biti izvedena u svibnju 2016., a za nju se intendant nada da će “puniti gledalište jer ljudi vole komedije”.

U Noćnoj sceni u veljači 2016. publika će moći premijerno pogledati predstavu “Muška stvar” Franza Xavera Kroetza te uživati u četiri glazbena programa – Novogodišnjem koncertu, Simfonijskom koncertu, Requiemu te Lipanjskoj opernoj noći.

“Ova kazališna sezona po mnogočemu treba biti posebna. Napravit ćemo još jedan iskorak – krajem rujna počinjemo izdavati svoje novine kao jedino kazalište u Hrvatskoj. Novine će izlaziti jedanput u dva mjeseca i zvat će se ‘Osječka pozornica’ te se baviti problematikom kazališta. Pozivamo sva kazališta iz regije da se uključe u njegovo kreiranje, a cilj nam je dodatna popularizacija kazališta”, najavio je Šnajder.

Ovih dana počinje i Kazališni rujanski Klik koji osječkoj publici donosi četiri zanimljiva gostovanja, i to: 12. rujna gostovanje Istarskoga narodnog kazališta iz Pule s predstavom “Virginia Woolf”, 14. rujna Narodnog pozorišta iz Tuzle s predstavom “39 stepenica”, 15. rujna Narodnog pozorišta iz Subotice s predstavom “Iza kulisa” te 16. rujna gostovanje Teatra Exit s predstavom “Balon”.

U ime osnivača kazališta, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, na konferenciji za novinare bili su i župan Vladimir Šišljagić te zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham, koji su izrazili zadovoljstvo predstavljenim programom i entuzijazmom u cijelom ansamblu.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.