Tri četvrtine, tj. 75 posto članova Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod odbila je ostavku koju je ponudio njegov čelnik Željko Stipić nakon neuspješnog štrajka koji se u školama održao od 25. rujna do 2. listopada, stoga je on u petak najavio kandidaturu za predsjednika sindikata i u idućem mandatnom razdoblju.

Na neposrednom i tajnom izjašnjavanju, provedenom od 7. do 14. listopada, s ponuđenom Stipićevom ostavkom složilo se 1257 članova ili 25 posto, dok se nisu složila 3633 člana ili 75 posto. U 37 osnovnih i srednjih škola većina se članstva izjasnila za ostavku, dok je u 250 škola većina bila protiv toga. Na izjašnjavanju je sudjelovalo 6499 od oko 8000 tisuća članova Preporoda.

Zaživjela neposredna demokracija u sindikatima

“Ovo je prvi puta da su se nakon neuspješne sindikalne akcije dogodile ponude ostavke i u tom smo smislu zadovoljni jer smo prvi rezultat postigli. U danima kada se izjašnjavanje događalo zaživjela je neposredna demokracija u sindikatima”, istaknuo je Stipić na konferenciji za novinare.

Drugi cilj koji su postigli jest uspješno testiranje demokratičnosti u funkcioniranju sindikata, a treći je rezultat da sam riješio svoju dvojbu te ću prihvatiti kandidaturu za predsjednika sindikata, dodao je Stipić. Izrazio  je ponos zbog rezultata izjašnjavanja jer se na njima vidi da nije bilo “fingiranja demokracije”.

Stipić je ocijenio kako je iz rezultata izjašnjavanja očito da u školama postoji veliko nezadovoljstvo ishodom štrajka. “Veliki broj članstva je očekivao drugačiji ishod štrajka ili da Preporod uopće ne sudjeluje u njemu. S jedne strane su oni koji su nezadovoljni jer nismo ispunili cilj o povećanju plaće za četiri posto, dok su s druge strane oni koji nam zamjeraju što smo sudjelovali u nepromišljenoj sindikalnoj aktivnosti koja nije dala rezultata”, rekao je.

Nakon što je čelnik Preporoda ponudio ostavku, njegov potez su slijedili te ostavke tijelima svoji sindikata ponudili predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Iznuđene ponude ostavki Ribića i Mihalinca

“Našim činom iznudili smo njihov čin, što je dosta važno jer su njihove prve ocjene bile da je štrajk uspio. Onog trenutka kada su ponudili ostavke, proturječili su sami sebi. Ako je štrajk uspio, zašto ponuditi ostavke”, kaže Stipić.

Osvrnuvši se na Ribićevu optužbu da od 2006. Preporod i njegov čelnik “ruše sindikalni pokret i akcije”, Stipić je podsjetio da su zajedno sudjelovali u akciji prikupljanja potpisa protiv outsourcinga u javnim i državnim službama i zajedno prikupili 613.000 potpisa.

“U toj je akciji on bio vojnik, a ja netko tko je predvodi, no doprinos nam je bio zajednički. Podsjetio bih ga i da smo zajedno bili u referendumskoj akciji o monetizaciji autocesta i akciji ‘Za referendum – Nećete bez naroda’. Ovdje ne treba nikakav komentar tko tu nešto ruši i tko tu nešto gradi”, poručio je Stipić.

Također je ustvrdio da se u Preporodu usuđuju provesti ono što se u drugim sindikatima ne usude ni pomisliti. “Rezultati izjašnjavanja pokazuju da u našem sindikatu nema jednoumlja i da smo, kada se razlikujemo u mišljenjima, spremni voditi i provoditi zajedničke akcije. Poruka je da se mi našeg članstva ne bojimo već na njega računamo”, zaključio je Stipić

Komentiraj