Revija lutkarskih kazališta u Rijeci, na kojoj se 21. godinu za redom prikazuju nagrađivane predstave, okupit će  od 3. do 12. studenoga 17 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, Španjolske, Poljske i Slovenije,  najavili su u petak predstavnici  Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Festival će otvoriti visoko estetizirana lutkarska predstava za mlade i odrasle „Duga“, nastala prema pripovijetki Dinka Šimunovića, u režiji Tamare Kučinović i u izvedbi Umjetničke organizacije GLLUGL (gluma, lutkarstvo , glazba)  iz Varaždina.

U sklopu revije bit će obilježeno 100 godina od prvog izdanja knjige „Priče iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić, pa će Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvesti nagrađivanu predstavu „Šumu Striborovu“, a u obljetničkom programu sudjelovat će i Art-kino Croatia i Gradska knjižnica Rijeka, tj. njen Dječji odjel „Stribor“.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je da je ta revija jedini lutkarski festival u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji te da je, zahvaljujući mogućnostima lutkarskog medija, namijenjena raznim dobnim skupinama – od beba do odraslih. Uz predstave, posjetitelji će moći razgledat izložbe i sudjelovati u radionicama.
Najavljeni su izložba Agate Freyer  „Od skice do lutke“ koja će biti postavljena u Galeriji Kortil, radionica izrade izvornih instrumenata u atriju HKD-a na Sušaku te tradicionalna lutkarska radionica i igraonica koju osmišljavaju likovni umjetnici Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Komentiraj