– Direktori nekoliko kanala poljske državne televizije TVP predali su ostavke nakon što je 31. prosinca parlament usvojio zakon o javnim medijima koji nadzor nad javnim medijima predaje konzervativnoj stranci na vlasti, objavila je u subotu mrežna stranica novinarprenosi u subotu nmjrežna .

Direktori dva kanala TVP1 I TVP2 , kao i dužnosnici kanala TVP Kultura, informativne agencije TAI i ureda za ljudske resurse TVP u četrvtak su predali ostavke predsjedniku grupe koji ih je prihvatio, piše na stranici wirtualnemedia. pl, a prenijeli su je u subotu drugi mediji.

Nikakav službeni razlog njihove odluke nije objavljen, ali ostavke su predane na dan izglasavanja novog zakona u medijima u poljskom senatu kojim dominiraju konzervativci stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog.

Sporni zakon u srijedu je prihvatio i donji dom parlamenta unatoč prosvjedima oporbe i međunarodnih ustanova.

Na temelju odredbi novog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća. Ministar financija odsad je nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće.

Neke medijske organizacije poput Europske radiotelevizijske unije, Društva europskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su “ogorčenje” tim zakonom koji se “uvodi nabrzinu, bez ikakvih konzultacija”, navodi se na mrežnoj stranici Europske radiotelevizijske unije.

Prvi program poljske državne radio postaje Jedynka u petak je svakog punog sata naizmjence emitirao nacionalnu i europsku himnu kako bi privukao pozornost na ugroženi pluralizam i slobodu riječi.

 

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.