Nadbiskup Splitsko-makarski mons. Marin Barišić u propovijedi na Božićnoj misi u katedrali Sv. Duje u petak je pozvao na prevladavanje ideoloških i stranačkih podjela u hrvatskom društvu.

“I svima nama u hrvatskom društvu, našim podjelama ideološkim i stranačkim, kao i našim svakodnevnim odnosima u obitelji ili na radnom  mjestu, Betlehemsko Dijete progovara: ‘Braća ste!

Podržite jedni druge, surađujte i zauzmite se za opće dobro”, istaknuo je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi.
 Osvrnuo se na izbjegličke poteškoće i ograđivanje žicom od nevolja prognanih.
 “Betlehemsko Dijete, koje prepoznaje sebe u svim prognanima i iskustvo svoga bijega pred Herodom u Egipat, svima onima koji se pokušavaju žicom ograditi od nevolja prognanih i izbjeglih, iz betlehemske štale upućuje svoju božićnu poruku: Braća su vam! Ako doista želite slaviti moj i vaš Božić znajte – što njima činite, meni činite”, rekao je nadbiskup Barišić.
Poručio je kako se na današnji dan želi uputiti i posvjedočiti istina o Bogu i istina o Božiću svima onima koji su progonjeni, iznani iz svoje sredine, zbog svoje vjere ili nacije.
 Nadbisup Barišić je u propovijedi upitao  kako slavimo i čiji je Božić slavimo: “Božji ili naš; ili Božji i naš?” te se pritom zauzeo da osobno, obiteljski i društveno slavimo “Božji i naš Božić.”
“Kad kažemo ‘naš Božić’ mislimo, prije svega, na razinu Božića ukrasa, nakita, kupovine, stvari, tj. kulturološki i tradicionlani Božić gdje se stvarni sadržaj i razlog Božića udaljuje od vrata istine Božića. To je Božić tzv. kršćanske civilizacije u  kojoj nije bitna religija i vjera,” kazao je nadbisku Barišić.
Po njegovim riječima  svojevrsni ‘naš’  Božić može imati i neku religioznost, ali “koja Božić vidi kao jedan problem kojega mi sami možemo srediti i riješiti, kontrolirati i njime dominirati.”
“Na taj način Bog nam postaje jedan među tolikim današnjim idolima i božanstvima koje podređujemo svojim interesima putem moći, sile, nasilja, profita. Nikakvo čudo da smo toliko sebični i individualisti u ovom našem društvu podijeljeni i usitnjeni poput pijeska, pržine u vreći,” smatra nadbiskup Barišić te upozova da tako udomljenog “svog Boga” prilagođavamo željama i interesima, a često takav “naš Bog” može postati, kako je rekao, opasni pokrovitelj svetih ratova i ideoloških sukoba.
 Svima je nakraju poželio sretan i blagoslovljen istinski i pravi Božić.
“Čestitam Vam sretan i blagoslovljen Božić, vama, vašoj obitelji, prijateljima i svima, svima – nitko isključen,” rekao je nadbisup Barišić  na kraju božićne mise u katedrali Sv Duje.

Komentiraj

FOTO:: Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.