Ističući snagu Kristova uskrsnuća, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u nedjelju je u Katedrali sv. Dujma svoju uskrsnu poruku posvetio obitelji – najvećoj snazi društva i zaglavnom kamenu cijelog života.

Nadbiskup Barišić rekao je kako danas postoje i neki glasovi koji žele obitelj vidjeti kao otpad i relikt prošlosti, no svi ti pokušaji, dodao je, leđima su okrenuti budućnosti.

“Samo obitelj utemeljena na zajedništvu muškarca i žene, zaglavni je kamen budućnosti ljudskog roda,” poručio je nadbiskup Barišić.

Pozvao je da se pomogne obiteljima da budu otvorene životu i snažne pred izazovima te da ostanu neovisne pred “agresivnim pritiscima raznih ovisnosti.” Pritom se zapitao čemu služe tolike kockarnice i kladionice koje se podižu uz škole, pored crkava, pa i pokraj dječjih vrtića, te nisu li to grobnice duše i tijela?
“S čitavim svijetom zgražamo se i osuđujemo nedavne okrutne i podmukle napade na europske gradove. Nisu li kockarnice i kladionice također jedan tihi, prešutni i opasni napad na našu sredinu?”, istaknuo je nadbiskup Barišić.
Naglasio je i kako krštenjem dijete ulazi u zajedništvo onih čiji je zaglavni kamen Krist.
“Uskratiti svome djetetu krštenje i odgoj u bogatstvu vjere, značilo bi ostaviti dijete bez hrane i odjeće, bez zraka i materinskoga jezika, značilo bi prepustiti svoje čedo na milost i nemilost hladnoj logici grobnoga kamena”, upozorio je mons. Barišić. Istaknuo je kako na krštenju djeteta roditelji izražavaju svoju spremnost da će ga odgajati u duhu vjere, a time obitelj postaje kućna Crkva, Crkva u malome, iz koje raste Crkva u pravome smislu.

Po riječima nadbiskupa Barišića, Kristovo uskrsnuće otkriva smisao ljudskog života.
“Uskrsli Gospodin ne ostavlja događaj uskrsnuća u povijest, niti ga odgađa za budućnost, već ga dijeli s nama ovdje i sada”, rekao je nadsbiskup Barišić u propovjedi na Svetkovini Uskrsnuća Gospodinova.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.