Ministrica rada i socijalne skrbi u tehničkoj Vladi Nada Šikić sudjelovala je u četvrtak na okruglom stolu o poticanju zapošljavanja koji je organizirala Brodsko-posavska županija te naglasila kako nude projekt Europskog socijalnog fonda, kao pomoć pri zapošljavanju.

“U ovom trenutku nudimo projekt Europskog socijalnog fonda što će pomoći u zapošljavanju, a uz to imamo cijelu lepezu projekata iz sredstava EU. Oni će sasvim sigurno pomoći da Brodsko-posavska županija izađe iz krize u kojoj se nalazi već duže vrijeme”, izjavila je Šikić novinarima uoči skupa.

Ministrica je aktivne mjere zapošljavanja Vlade na odlasku ocijenila uspješnima, jer je broj zaposlenih u ovom trenutku dosegnuo razinu iz 2008., no, pojasnila je da za realan uspjeh politike zapošljavanja treba uvažiti i činjenicu da je, u međuvremenu, iz Hrvatske u potrazi za poslom otišlo 100.000 građana.

“Naša želja je da omogućimo svima da žive dobro od svoje plaće u nekom budućem vremenu. I da omogućimo da se jedan dio ljudi vrati”, rekla je Šikić.

Na upit novinara koje su to konkretne mjere kojima se može potaći zapošljavanje u Brodsko-posavskoj županiji, Šikić je istaknula programe javnih radova, socijalnog poduzetništva, asistenata u nastavi, asistenata za osobe s invaliditetom te dodala da je aktivno ukupno 30-ak programa.

Ministrica je podsjetila kako Hrvatska do 2020. ima na raspolaganju 1,85 milijarde kuna za te programe, ali da u 2014. i 2015. nije iskorišteno ništa.

Pojasnila je kako jedinice lokalne samouprave i nevladine udruge mogu pristupiti programima i sredstvima kad im je financijski kapacitet vrlo nizak.

Prepoznali smo taj problem, natječaj s kojim smo došli je za izradu projekata i za to dajemo osam milijuna kuna. Uz to, 30 posto sredstava daje se unaprijed tako da se može dobiti investicijski zamah za pokretanje proizvodnje, rekla je Šikić.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda u Slavonskom Brodu, u Brodsko-posavskoj županiji je u lipnju u evidenciji zavoda bilo 9.860 nezaposlenih osoba, što je 17,5 posto manje nego u istom razdoblju 2015. U toj županiji žene čine 58 posto nezaposlenih, a udio nezaposlenih žena, unatoč padu ukupnog broja nezaposlenih, bilježi rast od dva posto.

Komentiraj

FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.