Predstavnici 195 zemalja usvojili su u subotu u Parizu svjetski sporazum bez presedana o klimi za borbu protiv zagrijavanja planeta koje izazazva poremećaje i sve više prijeti ljudima i prirodi, javile su agencije.

“Gledajući dvoranu vidim pozitivnu reakciju, ne čujem primjedbe, sporazum iz Pariza za klimu je usvojen”, rekao je predsjednik COP21 Laurent Fabius, čime je potaknuo nazočne u dvorani na višeminutno odobravanje pljeskom, kaže France Presse.

Prihvaćajući dokument od 31 stranice zemlje su se obvezale da će ograničiti prosječno globalno povećanje temperature na manje od 2 stupnja Celzija, navodi dpa.

Reuters kaže da su zemlje na konferenciji u Parizu prihvatile međunarodni sporazum usmjeren na preobrazbu gospodarstva utemaljenog na fosilnim gorivima i usporavanje globalog zagrijavanja.

Pozdravljen kao prvi globalni klimatski sporazum koji obvezuje kako bogate tako i siromašne zemlje na zauzdavanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se krive za zagrijavanje planeta on postavlja ključni dugoročni cilj uklanjanja emisija stakleničkih plinova koje proizvodi čovjek u ovome stoljeću.

Nacrtom klimatskog sporazuma zadovoljne 134 zemlje

Skupina G77 koja okuplja 134 zemalja u razvoju i brzorastućih gospodarstava, među kojima i Kina, rekle su da su “zadovoljne” nacrtom sporazuma o klimi kojeg je u subotu predložilo francusko predsjedništvo konferencije UN-a, rekla je glasnogovornica  predsjedništva.

“Svi zajedno smo složni. Sretni smo što se vraćamo doma s tim tekstom”, rekla je Nozipho Mxakato-Diseko, veleposlanica Južnoafričke Republike i glasnsogovornica G77, skupine najvažnijih zemalja na pregovorima o klimi.

Prije G77, skupina LMDC (dvadesetak zemalja, među kojima Saudijska Arabija, Indija i Kina) najavili su podršku tekstu, kao i Europska unija i skupina manje razvijenih zemalja (48 država).

“Manje razvijene zemlje su sretne s tim tekstom koji je takav kakvim ga želimo i sadrži određen broj naših ključnih zahtjeva”, rekao je predsjednik skupine Giza Gaspar Martins iz Angole koji je dodao da se nadaju napredovanju prema brzom zaključku.

Predstavnici 195 zemalja članica konvencije UN-a počeli su se okupljati krajem poslijepodneva na plenarnom zasjedanju, gdje bi trebao biti usvojen svjetski sporazum.

Komentiraj

FOTO:EPA/PHILIPPE WOJAZER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.