Aung San Suu Kyi, čija je stranka na nedavno održanim općim izborima osvojila većinu u parlamentu, polovinom tjedna sastat će se s predsjednikom Mianmara i s vrhovnim vojnim zapovjednikom, što je njihov prvi službeni sastanak nakon proglašenja njezine pobjede.

 U odvojenim priopćenjima predsjednika Thein Seina i vrhovnoga vojnog zapovjednika Min Aung Hlainga stoji da će se sa Suu Kyi sastati u srijedu, nekoliko tjedana nakon što je njezina Nacionalna liga za demokraciju na izborima ‘potukla’ vladajuću Stranku unije, solidarnosti i razvoja.

 U današnjem priopćenju stoji da će se sastanak s predsjednikom održati u srijedu ujutro u administrativnom glavnom gradu države Nay Pyi Tawu, a razgovor s Min Aung Hlaingom u istome gradu navečer.
 Ona se s njima željela sastati kako bi osigurala “nacionalno pomirenje” nakon izbora na kojima je njezina stranka osvojila skoro 80 posto glasova. Sein i Hlaing su obećali mirni prijenos vlasti na Nacionalnu ligu za demokraciju.
 Nova će vlada vlast preuzeti tek u veljači. Još nije poznato tko će postati predsjednik države s obzirom na to da Suu Kyi, u skladu s postojećim ustavom što ga je donijela hunta, ne može biti izabrana na tu funkciju. Naime, dužnost predsjednika države ne može obnašati osoba koja ima rodbinske veze u inozemstvu. Njezin pokojni suprug bio je Britanac, a i njezina dvojica sinova imaju britansko državljanstvo.
 Thein Sein  ostat će na funkciji do ožujka kada novi parlament treba izabrati i novog šefa države.

Komentiraj

FOTO:Facebook
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.