Francusko tužiteljstvo pokrenulo je u istragu protiv čelnice francuske krajnje desne Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen zbog postavljanja na Twitter fotografije obezglavljenog tijela američkog taoca Jamesa Foleya kojeg su brutalno ubili pripadnici Islamske države, prenose agencije.

Tužiteljstvo u pariškom predgrađu Nanterreu potvrdilo je da je pokrenulo istragu zbog “širenja nasilnih fotografija”, nakon što je Le Pen na Twitter postavila fotografiju pogubljenja Foleya kao i još dvije fotografije zločina IS-a.

Fotografije je Le Pen tvitala pod naslovom “Ovo je Daesh” – koristeći se arapskim akronimom za IS – a one osim Foleyeva obezglavljenog tijela prikazuju zapaljenog muškarca u kavezu i još jednu žrtvu preko koje prelazi tenk. Le Pen je namijenila te fotografije novinaru BFM TV-a koji je usporedio njezinu stranku s džihadistima.

Foleyevi roditelji izrazili su ogorčenje objavljivanjem fotografija, te zatražili njihovo hitno uklanjanje optuživši Le Pen za “besramno” korištenje tih fotografija u političke svrhe. Foley, slobodni novinar, zarobljen je u Siriji 2012. godine, a pogubljen je odsijecanjem glave u kolovozu 2014.

Francuski premijer Manuel Valls fotografije je opisao kao “čudovišne”.

Le Pen je u četvrtak povukla fotografiju Foleya. “Nisam znala da je to fotografija Jamesa Foleya. Fotografija se može pronaći na Googleu. Jutros sam saznala da je obitelj tražila da se fotografija ukloni. Naravno, odmah sam je uklonila”, napisala je čelnica FN-a.

Druge dvije fotografije i dalje su dostupne na Twitter računu Marine Le Pen.

Komentiraj