Nacional je pet dana prije parlamentarnih izbora najavio novo uhićenje najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, koje se dogodilo tijekom jutra. To je najavljeno u tekstu u komu se opisivala pozadina Mamićevih odnosa sa sutkinjom Ustavnog suda Slavicom Banić. Tada je nastavak Mamićevog kaznenog progona u Nacionalu opisana ovako:   

‘Ubrzo nakon parlamentarnih izbora počet će nastavak obračuna Državnog odvjetništva s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa, doznao je Nacional od visokih pravosudnih izvora. Među ostalim, ispituju se i neke sumnjive pozajmice koje je zagrebački nogometni klub Dinamo davao nekim svojim sada već bivšim igračima. Tvrdi se da je više bivših igrača zagrebačkog Dinama pozvano na ispitivanje kako bi razjasnili o kakvim se pozajmicama radilo. Nacionalu su poznati identiteti nekih igrača koji su bili na razgovoru u Državnom odvjetništvu.

PREMA TVRDNJAMA UPUĆENIH PRAVOSUDNIH izvora, Državno odvjetništvo došlo je do vrlo ozbiljnih indicija da su neke pozajmice bile fiktivne i da su služile kao paravan za izvlačenje novca iz zagrebačkog Dinama. Neke procjene idu toliko daleko da se tvrdi kako je putem fiktivnih pozajmica iz kluba izvučeno više desetaka milijuna kuna. Tvrdi se da se sve radilo na prilično prizeman način, klasičnim falsifikatima. Istražitelji su jednog bivšeg igrača Dinama ispitivali o pozajmici koju je dobio od kluba, ali je on ispričao da nije dobio nikakvu pozajmicu i da je na ugovoru o pozajmici lažiran njegov potpis. Ako su te tvrdnje točne, tada se može sumnjati da su nepoznate osobe iz zagrebačkog Dinama sastavljale fiktivne ugovore o pozajmicama koje su se tobože davale igračima, da se potom novac isplaćivao s klupskog računa, ali da on nikada nije stigao do igrača kojima je navodno bio namijenjen. Na razgovorima u Državnom odvjetništvu bili su i roditelji nekih mladih talentiranih Dinamovih igrača.

 

  • USKOK ISTRAŽUJE sumnjive pozajmice koje je Dinamo isplaćivao igračima kluba, ali koje nisu dospjele do igrača, već su na ugovorima o pozajmicama, čini se, lažirani potpisi igrača koji tvrde da novac nisu primili

 

“Okružili smo ga sa sedam različitih strana i u svim situacijama jako dobro stojimo. Dokaza ne manjka. Međutim, nećemo ići u nikakvu akciju dok ne prođu parlamentarni izbori jer ne želimo slušati ničije tvrdnje da djelujemo u dosluhu s političarima. Politizaciju Državnog odvjetništva nećemo dopustiti, a nekoliko dana prije ili kasnije u bitki protiv nezakonitosti ovog tipa zasigurno ne igra odlučujuću ulogu. Mislim da u situaciji protiv Mamića stojimo izvrsno, ali kada je u pitanju hrvatsko sudstvo, tu je praksa pokazala da je itekako sve moguće”, izjavio je za Nacional visoki pravosudni izvor.

Izvor blizak Mamiću ispričao je za Nacional da je on vrlo dobro upoznat s većinom aktivnosti Državnog odvjetništva i s onim što će mu se tek pokušati staviti na teret. Dijelom je to i stoga što je doznao koje su osobe proteklih tjedana bile na ispitivanjima u Državnom odvjetništvu.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO najviše je frustrirano upravo tim što se najosjetljivije aktivnosti povezane uz istrage protiv Mamića, ali i neke druge složene predmete, ne mogu držati u tajnosti više od nekoliko dana. Pojavile su se i sumnje da pojedinosti o tim istragama možda mogu curiti upravo iz sudova, ali je to izuzetno teško dokazati. Na čelu zagrebačkog Županijskog suda nalazi se Ivan Turudić koji je više puta javno govorio o svom prijateljstvu sa Zdravkom Mamićem, ali i drugim njemu bliskim osobama kojima se sudi na tom sudu.

Cijeli tekst iz spomenutog Nacionala pročitajte OVDJE

Komentiraj