U vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište otvoren je Dom hrvatskih branitelja koji će biti mjestom okupljanja branitelja toga, alii ostalih dijelova grada Vukovara,  rekao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmišta Nikola Tarle.

Dom hrvatskih branitelja na prigodnoj svečanosti otvorenili su Dalibor Tomašić, sin Josipa Tomašića – Ose, posljednjeg zapovjednika obrane Sajmišta u Domovinskom ratu i roditelji poginulih branitelja Zlatko Menges i Petar Čikotić.

Nikola Tarle istaknuo je kako je Dom branitelja sagrađen  u spomen na petoricu zapovjednika obrane Sajmišta, poginule u borbama s velikosrpskim agresorima – Damjana Samardžiću – Velikog Bojlera, Petra Kačića – Malog Bojlera, Ivana Poljaka – Sokola i Velimira Đereka – Sokola 2, te preminulog Josipa Tomašića – Osu.

“Teške su se borbe ovdje vodile, zato vas koji znate što se ovdje događalo i s ovog mjesta, gdje je puno vaših i naših prijatelja, članova obitelji i susjeda stradalo, molim da pišete o tome. Nemojte da sutra netko drugi piše našu povijest. Vi ste dio povijesti. Nemojte da išta prepustimo slučaju. Vukovar je podnio teške žrtve kao i cijela domovina Hrvatska, i o vama herojima se treba znati”, kazao je u prigodnom govoru zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba.

Svečanosti, kojoj je prethodila misa zadušnica u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, nazočni su bili brojni branitelji među kojima i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.