Na venezuelskim kontroverznim izborima za Ustavotvornu skupštinu proteklog vikenda glasalo je 8,1 milijuna ljudi, tvrdi izborno vijeće u ponedjeljak ujutro.

Rezultati znače da je 41,5 posto glasača dalo svoj glas na nedjeljnim izborima, rekao je predsjednik nacionalnog izbornog vijeća Tibisay Lucena.

Oporba međutim tvrdi da je sudjelovalo samo 2, 48 milijuna glasača, od ukupno 19, 4 milijuna stanovnika s pravom glasa, a izborne rezultate nazvala je “najvećom izbornom prijevarom u našoj povijesti”.

Oporbeni vođa Henrique Capriles ranije je rekao da je u nasilju tijekom izbornog dana ubijeno 15 ljudi dok je državni tužitelj rekao da je potvrđeno osam žrtava.

Najmanje sedmorica pripadnika nacionalne garde ozlijeđena su u napadu u glavnome gradu Caracasu.

Capriles je rekao da je to “crni dan” i za to okrivio kako je rekao “bolesne ambicije” venezuelskog predsjednika Nicolasa Mandura.

Vođa oporbene frakcije venezuelske Nacionalne skupštine  Stalin Gonzalez upozorio je u nedjelju da će predsjednik Nicolas Manduro požaliti zbog “nepoštenih izbora”.

Dodao je da je nekoliko sati nakon što su otvorena izborna mjesta izašlo, kako se procjenjuje,  samo 3 posto glasača.

“Zemlja je u stanju neposluha i ne želi sudjelovati u toj prijevari”, rekao je Gonzalez na konferenciji za novinare. “Maduro će žaliti zbog te prijevare koja se danas događa ostatak svog života”, dodao je.

Komentiraj