Tijela devet migranata, od kojih su se neki utopili možda i prije 10 dana pokušavajući morskim putem doći do Europe, pronađena su zadnjih dana blizu turske obale jer ni ledena voda niti napori vlasti ne mogu zaustaviti priljev migranata.

Tijela petorice muškaraca i jedne žene pronađena su kad su isplivala na obali Seferihisara pored Izmira u utorak, rekao je guverner okruga Resul Celik Reutersu, dodajući da liječnici pretpostavljaju da su se utopili prije 5 do 10 dana.

Obalna straža priopćila je u izjavi da su pronašli tijela djevojke i dvije žene pored Ayvalika na sjeveru nakon što se čamac djelomice prevrnuo. Spašeno je 13 ljudi, a još se traga za dvojicom muškaraca i dječakom.

U dogovoru sklopljenom potkraj studenog Turska je obećala zaustaviti priljev migranata u Europu a zauzvrat će dobiti novčana sredstva, olakšanje viznog režima i obnovu pregovora o pristupu EU-u.

No europski dužnosnici opetovano tvrde da su turski napori u zaustavljanju izbjeglica nedostatni.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u utorak da su u prvih 11 dana ove godine morskim putem u Europu stigla 18.872 migranta, gotovo svi u Grčku, te da je na toj ruti umrlo 47 ljudi.

Turski dužnosnici tvrde da su deseci osumnjičenih šefova mreže krijumčara ljudi uhićeni, a turska je vlada rekla da nastoji smanjiti ilegalnu imigraciju dajući radne dozvole Sirijcima, kojih je među migrantima najviše.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.