Priredbom “Pričigin narodu” u subotu navečer u Splitu je  zatvoren ovogodišnji, jubilarni 10. festival pričanja priča “Pričigin” na kojemu je sudjelovalo 352 pripovjedača, a tijekom pet festivalskih dana u pričama je uživalo čak 22500 posjetitelja.

Festival se održavao u amfiteatru Doma mladih, u kavanama Semafor i Bellevue, u klubu Quasimodo, Gradskom kazalištu mladih i Hotelu Park gdje je održano 14 programa.

Sve je započelo pripovijedanjem najpoznatijih hrvatskih pisaca, a svoje su priče, uz ostale, ispričali i Emir Imamović Pirki, Zrinka Pavlić, Rujana Jeger, Marinko Koščec, Zoran Krušvar, Nenad Stipanić i Gordan Nuhanović te Zijah Sokolović. Bili su tu i Siniša Labrović, Kruno Lokotar, zatim Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Ivica Ivanišević, Boris Dežulović, Ante Tomić i Belmondo Miliša sa svojim prigodnim pričama.

Na Pričiginu je gostovao i Miro Gavran s temom “I u drami ima komičnih priča”. Gostovali su i pisci iz BiH, Makedonije, Slovenije…

Osim uživanja u pričama, posjetitelji su mogli sudjelovati i u Burzi pročitanih knjiga pod motom “Knjige na vagu, knjige na metre” te donositi i besplatno odnositi knjige. Višak knjiga doniran je romskoj knjižnici Kalje alu Bajaš- Romski put iz Kutine.

Svoje priče na temu “Repigin” splitskoj su publici ispričali Dječaci Vojko Vrućina i Ivo Sivo, Oni Scriptor, Jantar i Kali, te Beatbox Žuvi i Phlagma. Održana je i Večer Nikolićâ i romskih priča na temu “Poso-kuća, kuća-poso”.

U dječjem programu pričanja na čakavštini “PriČAgin” sudjelovali su učenici osnovnih škola koji su prethodno bili izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju. ‘Tajna veza’ picigina i Pričigina bila je dovoljan motiv da Splićani poslušaju i priču piciginaša i članova Ekološkog društva Picigin Bačvice.

Ovogodišnji “Pričigin” zasigurno će ostati zapamćen i po napadu na novinara i književnika Antu Tomića što su odmah osudili organizatori “Pričigina” Renato Baretić i Petar Filipić.

Komentiraj