Morski psi vjerojatno izazivaju manje suosjećanja od slonova ili nosoroga, ali stručnjaci upozoravaju da su ti grabežljivci, koji ljudima utjeruju strah u kosti, pod silnom prijetnjom zbog nereguliranog komercijalnog izlova te im je očajnički potrebna zaštita, prenosi u subotu Reuters.

Neregulirano ribarenje i međunarodna trgovina morskim psima za ljudsku konzumaciju rezultirala je dramatičnim padom broja tih morskih predatora. Godišnje se ubije oko 100 milijuna morskih pasa, doznaje se iz istraživanja provedenog 2013. Biolozi upozoravaju da se radi o količini koja ugrožava sam opstanak te vrste.

Morski psi sporo rastu i sporo se množe, a nekontrolirano se love ponajprije zbog leđnih peraja i škrga, ali i mesa općenito te kože, ulja od jetre i hrskavice. Biolozi tvrde da je čak i u zemljama u kojima je izlov morskih pasa reguliran ta vrsta ugrožena jer se odredbe izlova ne provode. Rezultat toga je da je 25 posto podvrsta morskih pasa, ali i raža, na rubu izumiranja.

Fidži, Sri Lanka i Maldivi, koji ovise o morskom turizmu i popularne su ronilačke destinacije, traže da se u Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES) uvrsti 13 ugroženih vrsta morskih pasa i raža.

Komentiraj

FOTO:Facebook, Shark Angels
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.