Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen studij medicine na engleskom jeziku za akademsku godinu 2017./2018.

Tako se, istaknuto je u priopćenju, Medicinski fakultet u Rijeci pridružio fakultetima u Zagrebu i Splitu, koji svoje programe studiranja na engleskom jeziku uspješno provode već više godina.

Upisna kvota tog studija je trideset studenata, a nakon prvog ispitnog roka, koji je održan u Rijeci i Kölnu, uspješno je upisano pedeset posto od ukupne kvote. U tijeku su prijave za jesenski upisni rok. Cijena studija po godini je devet tisuća eura, priopćio je u srijedu riječki Medicinski fakultet. Cilj Medicinskog fakulteta i riječkoga Sveučilišta jest da se idućih godina povećaju upisne kvote studija medicine na engleskom jeziku.

Riječki Medicinski fakultet ističe da je taj studij doprinos reformi hrvatskoga školstva te da prilagođava se standardima EU i uklapa u europsku edukacijsku mapu. “Time jača svoj položaj na znanstvenoj karti Europe i svijeta i pridonosi internacionalizaciji Sveučilišta, a grad Rijeku svrstava na kartu brojnih gradova koji studentima nude mogućnost studiranja medicine na engleskom jeziku u skladu s najsuvremenijim trendovima visokoškolskog obrazovanja”, ističe se u priopćenju.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija na konferenciji je pohvalila projekt, kako je rekla, to više što je riječ o studiju koji traje šest godina i uključuje klinička znanja. Dodala je kako studij medicine na engleskom jeziku pridonosi kvaliteti i internacionalizaciji Sveučilišta u Rijeci, koje se i dalje sustavno otvara prema susjednim zemljama i svijetu.

Voditeljica studija na engleskom jeziku profesorica Sanja Štifter predstavila je nastavni program te istaknula kako je uspješno završen prvi upisni rok, pri čemu je od dvadeset i četiri prijavljena kandidata bodovni prag prešlo njih petnaest, koji dolaze iz Njemačke, Italije i Francuske.

Prodekan za razvojne programe profesor Saša Ostojić istaknuo je kako je riječ o projektu generacije te da Medicinski fakultet u 62. godini dokazuje punu zrelost. Dodao je kako je Rijeka oduvijek bila dobar domaćin, pa tako i svim svojim studentima, te grad poznat po multikulturalnosti.

Dekan Tomislav Rukavina istaknuo je kako su nužne promjene, da će Medicinski fakultet ustrajati na kvaliteti te da studij medicine na engleskom jeziku pridonosi daljnjem razvoju i kvaliteti studenata i nastavnog kadra. Želja mu je da studenti uz najbolju moguću izobrazbu Rijeku prepoznaju kao grad u kojemu vrijedi studirati i živjeti.

Komentiraj