Američki ministar obrane Ash Carter doputovao je u srijedu u Bagdad na razgovore s američkim vojnim zapovjednicima i iračkim dužnosnicima, u potrazi za načinima jačanja borbe protiv militanata Islamske države (IS).

 Carter je ranije rekao, na početku putovanja na Bliski istok, da će razgovarati sa zapovjednicima kako bi ga izvijestili o stanju na bojišnici i kako bi čuo njihova razmišljanja o načinima daljnjeg ubrzanja kampanje s ciljem poražavanja IS-a.

Sve je više znakova da SAD poduzima poteze u svrhu jačanja vojne kampanje protiv IS-a, skupine koja je preuzela odgovornost za napade na Zapadu, uključujući bombaške napade i pucnjavu u Parizu prošloga mjeseca u kojima je ubijeno 130 ljudi. Ovoga mjeseca SAD je objavio planove za raspoređivanje elitnih američkih vojnih timova u Iraku kako bi provodili napade protiv IS-a u toj zemlji i u susjednoj Siriji.

 SAD je također priopćio da je voljan pomoći iračkim snagama sigurnosti da povrate kontrolu nad Ramadijem, gradom zapadno od Bagdada, slanjem svojih borbenih helikoptera i savjetnika. Carter je izjavio da jedna od svrha njegovog putovanja zatražiti od američkih saveznika veći doprinos u vojnoj kampanji protiv IS-a.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.