U sedam otvorenih hotela na Makarskoj rivijeri za uskrsne blagdane boravi 1200 gostiju, uglavnom stranih, među kojima su najbrojniji Nijemci i Austrijanci, a ima Engleza te sandinavskih i turista iz Bosne i Hercegovine, dok je domaćih gostiju uobičajeno malo.

Makarska ugošćuje nešto više od 600 gostiju, a ostali borave u hotelu u Baškoj Vodi, Tučepima i Podgori.

Hotelske kuće u Brelima, Podgori, Živogošču i Gradacu ostaju pak i nadalje s ‘ključem u bravi’, što dosad nije bilo uobičajeno za kraj ožujka.

Uskrsni blagdani ove su godine nešto ranije, pa je i broj gostiju manji, no zadnjih godina je na Makarskom primorju već bilo puno više otvorenih hotela. Otvaranje još petnestak hotelskih kuća i ozbiljniji dolazak gostiju očekuje se tek polovinom travnja.

Rani Uskrs i mali broj gostiju mogao bi poslužiti kao opravdanje za loš turistički promet, no hotelijeri ističu da njihova odgovornost ne može biti opravdanje za neuređenje gradske prometnice i parkirališta, parkove i plaže, zatvorene restorane i druge ugostiteljske objekte, neorganiziran kulturno-zabavni program u turističkim mjestima, građevinske radove na “svakom kantunu”.  Požalili su se i da je raditi u ožujku i početkom travnja s polupraznim hotelima čisti gubitak za hotelijere koje, osim radne snage i trošova energije, “opterećuju i ‘nameti’ odmah po otvaranju vrata hotelskih kuća”.

Zbog toga, ističu hotelijeri, turistička mjesta bilo bi dobro na vrijeme pripremiti te osmisliti događanja te na taj način gostima pokazati kako “nisu došli prerano”.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.