Grčko-makedonska granica nanovo je zatvorena u ponedjeljak nakon što je 300 migranata smjelo u zoru prijeći u Makedoniju dok se broj migranata i izbjeglica blokiranih s grčke strane popeo na više od 7000 osoba, priopćila je grčka policija i mediji.

Tri stotine migranata i izbjeglica koji su uspjeli prijeći granicu uglavnom su Iračani i Sirijci, javila je agencija France presse.

Izbjeglički prihvatni centar Idomeni na grčkoj strani granice može primiti samo oko 2000 ljudi, i to na kratki boravak. Centar je pod takvim pritiskom da mnogi moraju spavati na otvorenom, čekati satima da dobiju hranu i vodu te čekati u dugim redovima za sanitarni čvor, opisuje stanje njemačka agencija dpa.

Tijekom čitave nedjelje Makedonija nije dopustila gotovo nijednom migrantu da prijeđe granicu dok je prethodnog dana 300 Iračana i Sirijaca dobilo dopuštenje da uđe u tu zemlju.

U ponedjeljak je u Atenu došao trajekt s 1800 novih izbjeglica. Po UNHCR-u, oko 3000 ljudi dolazi na grčke otoke svaki dan.

Po izvješćima grčkih medija, trenutno je više od 25.000 izbjeglica širom zemlje, uključivo one u Idomeniju i one koji još čekaju na otocima.

Komentiraj