Na 21. međunarodnoj reviji lutkarskih kazališta, koje će se održati od 3. do 12. studenoga u Rijeci, sudjelovat će 17 kazališta i kazališnih skupina, među kojima dvije prvi put nastupaju u Hrvatskoj.

Predstave na 21. reviji, u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, održavat će se u ovom kazalištu, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i prostoru Filodrammatice u Rijeci, a revija obuhvaća i jednu izložbu te dvije radionice, izvijestila je za Hinu ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Kako se program revije ne temelji na zadanim tematskim odrednicama, nego se nastoji prikazati najbolje od recentne hrvatske produkcije te vrijedne gostujuće predstave, nastojalo se obuhvatiti što širi spektar predstava, različite autorske poetike i estetike, klasične i najsuvremenije inovativne lutkarske tehnologije, uključujući povezivanje lutkarskog kazališta s drugim medijima, kazala je Lupi Alvir.

“Željeli smo zadržati visoku razinu kvalitete dosadašnjih izdanja revija, posebno prošlogodišnje, jubilarne 20.”, rekla je ravnateljica.

Iz programa je izdvojila program nazvan “Kad lutke pričaju Priče iz davnine”, povodom 100. godišnjice prvog izdanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić. U tom programu će riječko lutkarsko kazalište izvesti svoju višestruko nagrađivanu predstavu “Šuma Striborova”, pridružit će se Art-kino Croatia projekcijom animiranih filmova prema pričama Brlić Mažuranić a Gradska knižnica Rijeka, odnosno njen Dječji odjel Stribor će prirediti kviz-igru za djecu “Svarožiću, Bjesomaru…”.

Istaknula je i gostovanja skupine Zero en Conducta iz Barcelone s predstavom “Nymio” te poljskog kazališta Flug Cooperation Bialystok s predstavom za najmlađe “Kupaonsko igralište”, obje prvi put u Hrvatskoj. Predstave su bez teksta pa će ih djeca moći pratiti. Reviju svečano otvara Umjetnička organizacija GLLUGL iz Varaždina s predstavom “Duga”, koju su postavili studenti Umjetničke akademije u Osijeku kao svoj diplomski rad iz lutkarstva.

Iz Slovenije dolaze Lutkovno gledališče Maribor s predstavom “Mali plavi i mali žuti” i Lutkovno gledališče Ljubljana koje će izvesti predstavu “Patka, Smrt i Tulipan” te Zavod Federacija Ljubljana s predstavom autora koncepta  glazbe te redateljem Peterom Kusom, “Luda šuma”. Peter Kus je na prošlogodišnjoj reviji ostvario izuzetno uspješnu radionicu izrade izvornih instrumenata te će i ove godine ponoviti sličan program.

Druga radionica u programu je tradicionalna lutkarska radionica i igraonica, posljednjeg dana revije.

U programu su još i  “Neispričana priča” Gradskog kazališta – Scene “Gorica” iz Velike Gorice, “Crvenkapica – tko se boji vuka još?” kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba, “Godišnja doba” Zagrebačkog kazališta lutaka, “Puž” kazališta Mala scena iz Zagreba i “Ukradeno sunce” Gradskog kazališta lutaka Split. Nadalje, izvest će se i predstave “Iš’o Vilju u dućan” skupine LOFT i Kruna Tarle – art, “Nije me strah” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, “Ritam tam – Bajka o ritmu” Studija za suvremeni ples u koprodukciji s GK Trešnja iz Zagreba, “Male priče o nestašnoj Sonji” Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca i “Juha od bundeve” Kazališta lutaka Zadar.

U pratećem programu revije je i izložba lutkarice i oblikovatelice lutaka Agate Freyer “O skice do lutke” u kojoj se predstavlja cjelokupan postupak osmišljavanja i izrade lutaka. Izložba će se postaviti u Galeriji Kortil u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Komentiraj