Rusija računa da će se Srbija pridržavati politike vojne neutralnosti, unatoč sporazumu potpisanim s NATO-om, objavili su u utorak popodne beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izjavu visoke dužnosnice Kremlja.

 

Ratificirani sporazum Srbije i NATO-a o suradnji u logističkoj podršci predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u Srbiji, uz privilegije koje diplomati imaju po Bečkoj konvenciji.

“Uočavamo da Srbija razvija odnose s NATO-om. Polazimo od toga da će se Beograd, kako su višekratno izjavljivali srpski dužnosnici, pridržavati politike neutralnosti što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije”, rekla je Zaharova dopisnici agencije Beta iz Moskve.

Ranije u utorak srbijanski premijer Aleksandar Vučić je u povodu ratificiranja sporazuma o suradnji s NATO-om rekao da je Srbiji NATO potreban kao saveznik zbog zaštite Srba na Kosovu, ali da je Srbija vojno neutralna i želi dobre odnose i s Rusijom i s NATO-om.

“Srbija je vojno neutralna zemlja i hoće da ima najbolje odnose i s NATO-om i s Rusijom. Srbija to drži i čuva i štiti tu neutralnost”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji u povodu ratificiranja Sporazuma o suradnji sa NATO.

Pema sproazumu NATO s vojskom Srbije razmjenjuje povjerljive informacije i opremu, a istodobno “otvara vrata za još čvršću suradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA)”.

Pripadnici tih tijela NATO-a i njihova vozila imat će, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju”, dok će se ulazak u zabranjene sigurnosne zone usuglašavati s nadležnim tijelima Srbije.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.